Як харчуватися студентам за кордоном

Навчання за кордоном - це унікальна можливість одночасно отримувати професію та знайомитися з новими культурами. Для забезпечення фізичного і психічного добробуту в чужій країні у способі життя мають з‏׳явитися певні харчові звички.  

1. Свідоме ставлення до свого раціону харчування

Можливість насолодитися різноманітністю місцевої кухні - один із найбільш захоплюючих елементів навчання за кордоном. Її не треба уникати, а бути обережним при вживанні деяких страв. Ваша успішність покращиться, якщо оберете їжу, багату на поживні речовини, яка покращує когнітивні функції та загальне самопочуття. Слід надавати перевагу традиційним стравам з нежирного м‏׳яса, риби, курку, квасолю, сочевицю, цільнозернові продукти, кіноа, коричневий рис, салати зі свіжих фруктів та овочів. Їх містить вітрина салат-барів у кожному закладі харчування. Вони забезпечують організм збалансованим поєднанням білків, корисних жирів і вуглеводів. 

2. Вживання достатньої кількості води на день 

Підтримка гідратації необхідна для процесів травлення, вироблення енергії та загального функціонування організму. Візьміть із собою багаторазову пляшку з водою і постарайтеся випивати щонайменше 1 літр води на день. Також можна збільшити споживання рідини за рахунок свіжих фруктових соків, трав‏׳яних чаїв та різних видів кави, які готують професійні кавомашини

3. Планування свого раціону

Поєднувати навчання, громадську діяльність та піклування про себе може бути непросто, особливо студентам, які мають обмежений бюджет. Допоможе тижневий план-меню, що включає різноманітні продукти для забезпечення задоволення своїх потреб в харчуванні. Завчасне приготування закусок і страв допоможе вам встояти перед бажанням перекусити шкідливими варіантами фаст-фуду, коли ви поспішаєте.

4. Уникнення надмірного вживання оброблених продуктів

Хоча час від часу перекушувати - це нормально, сильна залежність від фаст-фуду може завдати шкоди здоров‏׳ю. Ці продукти часто містять багато солі, цукру та шкідливих жирів, що призводить до енергетичних збоїв та зниження концентрації уваги під час навчання. Треба Обмежити споживання таких продуктів і натомість обирати корисні страви.

5. Контроль порцій

Вживаючи різноманітні страви в помірних кількостях, ви можете гарантувати, що отримуєте необхідні поживні речовини, не відчуваючи себе обділеними. Уникайте вживання їжі через нудьгу або стрес. Звертати увагу на ознаки голоду та ситості організму. Щоб уникнути переїдання, потрібно регулювати розміри порцій. 

6. Перехід на здорові перекуси

Відмовтеся від чіпсів і снеків на користь горіхів, насіння, йогуртів, фруктів, ягід та цільнозернових крекерів і галет. Ці продукти збережуть почуття ситості та забезпечать стійку енергію без різкого зниження рівня цукру, пов‏׳язаного із солодкими закусками. Здорові перекуси врятють у дорозі або вам потрібен швидкий заряд енергії під час навчальних занять. 

7. Регулярне харчування

Складіть і дотримуйтеся постійного графіку їжі.  Прагніть триразового збалансованого харчування і, за необхідності, додавайте здорові перекушування, щоб підтримувати стабільний рівень енергії. Це допоможе регулювати обмін речовин. Пропуск їжі може призвести до переїдання протягом дня і порушити природний ритм тіла.

8. Підтримка та спілкування з однодумцями

Можливо, вам буде складно орієнтуватися в новому кулінарному середовищі, але

ви не самотні. Встановлюйте зв‏׳язки з іншими студентами, які теж навчаються за кордоном, у тій же країні, місці й навіть вузі, обмінюйтеся досвідом:

  • знання місцевих крамниць, ринків, ресторанів і кафе; 
  • приготування їжі;
  • ресурсами для здорового харчування. 

Взаємодопомога сприятиме спільному обранню здорової їжі, гарному самопочуттю та благополуччю.

2024-01-27